Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Το Σύνδρομο των παιδιών χωρισμένων γονέων: ΑΜΠΕ

Το σύνδρομο των παιδιών χωρισμένων γονέων

ΑΘΗΝΑ 05/11/2012

Τί είναι το Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης; Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία το παιδί εξαναγκάζεται να αποξενωθεί από τον γονέα, που δεν έχει την επιμέλεια ή την γονική μέριμνα.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του Συνδρόμου, ο πρόεδρος του Συλλόγου για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια («ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.»), Νίκος Σπιτάλας, υπογραμμίζει ότι το παιδί δεν θέλει να μιλήσει ούτε τηλεφωνικά με τον αποξενωμένο γονέα και σε ακραίες περιπτώσεις, δεν θέλει καθόλου να τον δει διότι τον φοβάται.

«Η μέθοδος αποξένωσης εξαρτάται από το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο του γονέα-δράστη, από την ηλικία του παιδιού και από τις συνθήκες» εξηγεί.

Όπως υπογραμμίζει, «τα δικαστήρια αδυνατούν να βρουν την αλήθεια και στέλνουν το 'μπαλάκι' στους παιδοψυχιάτρους οι οποίοι με τη σειρά τους στον εισαγγελέα ή το δικαστή».

«Εν τω μεταξύ, ο χρόνος κυλά, το παιδί αποξενώνεται ακόμη περισσότερο και στην εφηβεία ή και ενηλικίωση, έχει ήδη αποξενωθεί τελείως και έχει αποκτήσει ανυπέρβλητα προβλήματα» τονίζει χαρακτηριστικά. Η λύση στο πρόβλημα, προσθέτει, πρέπει να προέλθει από την Πολιτεία με την αλλαγή των νόμων, με την εκπαίδευση των γονέων, των δικαστών και άλλων λειτουργών και με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών.

«Θα πρέπει να δίδεται από κοινού επιμέλεια/γονική μέριμνα και οι δικαστικές αποφάσεις να ισχύουν ισότιμα για άνδρες και γυναίκες και να μην είναι δογματικές» προτείνει ο κ. Σπιτάλας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου