Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χαμόγελο του παιδιού: κακοποίηση παιδιών: Μητέρα 37%

Πίνακας σχέσης θύματος – θύτη:
Αναφορικά με την σχέση μεταξύ θύματος και θύτη στο σύνολο των 437 καταγγελιών
προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:
 ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ
ΓΟΝΕΙΣ(αφορά και τους δύο) 180 (41%)
ΜΗΤΕΡΑ 161 (37%)
ΠΑΤΕΡΑΣ 69 (16%)
ΑΛΛΟ 27 (6%)
ΣΥΝΟΛΟ 437
http://www.hamogelo.gr/files/PDF/statistika_2012/kataggelies2012.pdf

Καταγγελίες για κακοποίηση 1.151 παιδιών έως έξι ετών το 2013

Αύξηση κατά 66% σε σύγκριση με το 2012
Καταγγελίες για κακοποίηση 1.151 παιδιών, εκ των οποίων το 41% ήταν ηλικίας έως έξι ετών, έχει δεχθεί από την αρχή του 2013 το Χαμόγελο του Παιδιού. Πρόκειται για αύξηση 66% σε σύγκριση με το 2012...
Με δύο κόκκινα δάκρυα στα μάγουλα και φορώντας τη λευκή μπλούζα με το μήνυμα «Παιδική Κακοποίηση. Γιατί δεν αντιδράς;» δεκάδες έφηβοι –σπουδαστές ΙΕΚ συμμετείχαν στον συμβολικό περίπατο που διοργάνωσε σήμερα το Χαμόγελο του Παιδιού, στο Πεδίον του Άρεως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.

«Κατά 62% αυξήθηκαν οι καταγγελίες για παιδική κακοποίηση στο Χαμόγελο του Παιδιού σε σύγκριση με το 2012» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, τονίζοντας: «Η κατάσταση είναι φριχτή. Αυτήν τη στιγμή 45 παιδιά είναι εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι να πάνε τα παιδιά- θύματα κακοποίησης. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, γι' αυτό το μήνυμά μας είναι «Γιατί δεν αντιδράς;». Κανένα παιδί δεν πρέπει να υφίσταται τη φρίκη της κακοποίησης. Ζητάμε από την πολιτεία να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2013 το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, από τις οποίες το 98% ήταν ανώνυμες και μόνο το 2% επώνυμες. Το 45% των καταγγελιών αφορούσε σωματική κακοποίηση, αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2012 και ένα άλλο 45% αφορούσε παραμέληση και εγκατάλειψη, αύξηση κατά 55% σε σχέση με το 2012, που όμως, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη φτώχεια, αλλά σε άλλα προβλήματα όπως η χρήση ναρκωτικών κλπ. Επίσης, 4% των καταγγελιών αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ποσοστό, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, δεν δείχνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, ένα άλλο 4% αφορούσε ψυχολογική/συναισθηματική κακοποίηση, 1% αφορούσε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία και 1% εξώθηση σε επαιτεία.

Από τις 596 καταγγελίες που δέχθηκε το Χαμόγελο του Παιδιού, οι 213 (36%) αφορούσαν κακοποίηση και από τους δύο γονείς, 228 (38%) κακοποίηση από τη μητέρα και 110 (18,5%) κακοποίηση από τον πατέρα. Το Χαμόγελο του Παιδιού χειρίστηκε 137 περιστατικά που αφορούσαν 227 παιδιά. Από αυτά, τα 166 (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον τους, με τα 21 να μεγαλώνουν σήμερα σε Σπίτια στο Χαμόγελο του Παιδιού και τα 61 (27%) να έχουν ανάγκη, μαζί με τις οικογένειές τους, υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών παιδόφιλων για την προστασία των ανηλίκων και τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους δράστες. Εξάλλου, έκανε αναφορά σε νομοθεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το 2011, σύμφωνα με την οποία οι παιδόφιλοι κατατάσσονται στα άτομα με αναπηρία από 20% έως 35%, γεγονός που όπως υποστήριξε, εκτός των άλλων, τους επιτρέπει σε ανάλογες δίκες να ισχυριστούν, επικαλούμενοι τη νομοθεσία, ότι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές έχουν δεχθεί περισσότερες από τρία εκατομμύρια κλήσεις μόνο για κακοποίηση και παραμέληση, με κύριους υπαίτιους τους γονείς. Τα κορίτσια καταγγέλλουν συναισθηματική κακοποίηση, ενώ τα αγόρια σωματική.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, ο πολίτης πρέπει να αντιδρά όταν βλέπει επανειλημμένα ένα ατημέλητο και βρώμικο παιδί, ένα παιδί να περιπλανιέται μόνο του, ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, ένα παιδί να ζητιανεύει, όταν ένα παιδί εκμυστηρευτεί ότι το παραμελούν, ότι του ασκούν σωματική βία ή ότι φοβάται.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Κάρμεν Ρουγγέρη, Σωκράτης Αλαφούζος, Ρένια Λοϊζίδου και ο παρουσιαστής παιδικών εκπομπών Χρήστος Δημόπουλος. Στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του Σωκράτη Αλαφούζου, με θέμα τις επιπτώσεις της παιδικής βίας στην ενήλικη ζωή.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου